HSL-Zuid is klaar

Athlon_2o0o
Icoon Vervoer Na dertig jaar praten en een paar jaar bouwen is de HSL-Zuid, de hogesnelheidslijn naar Brussel, eindelijk klaar. Minister Karla Peijs van Verkeer en Waterstaat ging mee met een testrit op de snelle treinverbinding.

"Ik zie dit echt als een mijlpaal", aldus een opgetogen Peijs na aankomst in Brussel. De trein haalde een top van ruim 301 kilometer per uur. Peijs droeg het zuidelijke deel van de spoorlijn symbolisch over aan spoorbeheerder ProRail. ProRail is vanaf nu verantwoordelijk voor de goede staat van het nieuwe spoor. "Dit is een bijzonder moment", vond Peijs. "In de jaren zeventig werd er onder premier Den Uyl al gesproken over een Nederlandse aansluiting op het Europese netwerk van hogesnelheidslijnen. Volgens goed Nederlands gebruik is er daarna heel wat gepolderd, maar het eind is nu in zicht".

Op 1 juli 2007 zullen de eerste passagierstreinen gaan rijden. De treintijden tussen Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Breda, Antwerpen en Brussel zullen daardoor een stuk korter zijn. De trein zal gebruikt worden voor binnenlands en internationaal treinverkeer. Overigens zal de maximumsnelheid van 300 kilometer per uur in Nederland pas op 1 januari 2008 gehaald worden. Pas dan zijn de noodzakelijke treinen beschikbaar.



Hogesnelheidstrein op HSL-Zuid