Vaticaan erft boeken 'islam critica'

Redactie
De vorige maand overleden Italiaanse schrijfster en journaliste Oriana Fallaci heeft haar bibliotheek nagelaten aan de Vaticaanse Universiteit van Lateranen. Dat heeft de Italiaanse bisschop Salvatore Fisichella, de rector van dat instituut, bekendgemaakt.

Fisichella maakte het nieuws bekend tijdens een bezoek van paus Benedictus XVI aan zijn universiteit. Hij zei dat Fallaci veel eerbied had voor de kerkvorst, die zij in de zomer van 2005 persoonlijk ontmoette. Na haar dood roemde kardinaal Camillo Ruini, de rechterhand van de paus, Fallaci om haar moed, haar morele kracht en haar betrokkenheid.

Fel anti-islam
Fallaci begon haar loopbaan als linkse journaliste, maar stond de laatste jaren juist bekend als rechts en uitermate anti-islamitisch. Zij behoorde tot een groep intellectuelen die in Italië ''de vrome atheïsten'' wordt genoemd. Die stroming meent dat Europa terug moet keren naar zijn christelijke wortels en dat de rooms-katholieke kerk in dat proces een sleutelrol heeft.

Met haar boek La Rabbia e l'Orgoglio (De woede en de trots) haalde Fallaci zich in 2002 de woede van de moslimwereld op de hals. Ze schreef daarin onder meer dat islamitische immigranten ''zich voortplanten als ratten''. Desondanks noemde paus Benedictus de stroming waartoe Fallaci behoorde afgelopen week ''een grote kans'' voor de kerk.