Bush vergelijkt situatie Irak met Vietnam

Athlon_2o0o
Icoon Buitenlands De Amerikaanse president George Bush heeft donderdag erkend dat er een vergelijking bestaat tussen de oorlog in Vietnam en de huidige situatie in Irak. Hij reageerde op The New York Times-columnist Thomas Friedman, die het geweld in Irak vergeleek met het Tet-offensief. "Hij heeft mogelijk gelijk", aldus Bush.

Het Tet-offensief van de Vietcong en het Noord-Vietnamese leger begon in 1968 en zorgde voor veel doden aan Amerikaanse zijde. Het werd daarom een belangrijke keerpunt in de Vietnam-oorlog. Het is de eerste keer dat Bush de situatie van Irak vergelijkt met die in Vietnam. Ook heeft Bush zich niet eerder zo kritisch uitgelaten over de situatie in Irak. Critici stellen dat er sprake is van een burgeroorlog in Irak, maar Bush is het daar niet mee eens.

"Er is zeker een verheviging van het geweld en we gaan naar de verkiezingen toe", refereert Bush aan de verkiezingen voor het Amerikaanse Congres begin volgende maand. Bush herhaalde dat hij geen Amerikaanse troepen uit Irak zal terugtrekken voor het einde van zijn presidentschap.

Uiteindelijk besloot het Witte Huis de vergelijking met Vietnam later enigszins af te zwakken: een woordvoerder stelde dat Bush een vergelijking trok tussen de Vietnamese propaganda tijdens Tet en wat de rebellen in Irak nu proberen te bereiken met hun offensief in Bagdad.