Jan Pronk persona non grata in Sudan

Redactie
De Sudanese autoriteiten hebben vrijdag de speciale VN-gezant voor Sudan, de Nederlander Jan Pronk, als persona non grata bestempeld. Hij is niet langer welkom in het Afrikaanse land omdat hij een ''oorlog voert tegen de strijdkrachten''.

De aanwezigheid van Pronk is volgens de Sudanese generale staf een ,,militaire dreiging die prestaties van de strijdkrachten negatief beïnvloedt''.

Het Sudanese oppercommando beschuldigt Pronk ervan zich openlijk in interne aangelegenheden van het leger te mengen. Bovendien maakt de Nederlander zich schuldig aan ''psychologische oorlogsvoering tegen de strijdkrachten door valse informatie te verspreiden die twijfel zaait over het vermogen van het leger de rust en veiligheid van het land te verdedigen''.

De actie van Khartum volgt op uitlatingen van Pronk dat het Sudanese leger twee nederlagen heeft geleden tegen opstandelingen in Darfur. Daarbij zou het honderden soldaten hebben verloren. Verscheidene generaals zouden als gevolg van het debacle zijn ontslagen. Khartum beticht Pronk er ook van zonder toestemming in het Afrikaanse land te hebben rondgereisd.