'Eurocomissaris geeft minnares topbaan'

Athlon_2o0o
Icoon Europa De Duitse eurocommissaris Günter Verheugen van Transport en Ondernemingen ligt onder vuur nu het Duitse tijdschrift Focus foto's gepubliceerd heeft, waar hij hand in hand loopt met een vermeende minnares. Deze minnares Petra Erler had hij enkele maanden eerder nog een topbaan gegeven. Beide EU-ambtenaren waren samen op vakantie aan de Baltische kust en liepen samen op het strand. De benoeming van Erler en de integriteit van Verheugen wordt nu door Duitse media in twijfel getrokken: in hoeverre is er sprake van vriendjespolitiek? Beide personen kenden elkaar al en hadden een vergaande persoonlijke band toen Erler de promotie kreeg.

Verheugen stelt dat de competentie van Erler buiten kijf staat en dat ze daarom de topbaan gekregen heeft. Bovendien zou er volgens hem geen sprake zijn van een liefdesrelatie, maar van slechts een vriendschappelijke band. "Het was een privé-aangelegenheid", zegt hij over de strandvakantie.

Ook de vrouw van Verheugen stelt dat er bij Verheugen en Erler slechts sprake is van een vriendschappelijke band. Ze wil niet dat 'oude koeien' uit de sloot gehaald worden. Ook de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, neemt het op voor zijn collega. Hij stelt dat de "regels nageleefd" zijn bij de benoeming van Erler.

Verheugen stelt dat er sprake is van een lastercampagne tegen hem. In een interview begin oktober had hij veel kritiek gegeven op de bureaucratie en de ambtenaren van de Europese Unie. De ambtenaren zouden gezorgd hebben voor deze wraakactie.



Eurocommissaris en minnares