Proces tegen Nomads stilgelegd

Redactie
Het gerechtshof in Amsterdam heeft het proces in hoger beroep tegen de Limburgse Hells Angels, de Nomads, tijdelijk stilgelegd. Het Openbaar Ministerie heeft nu de gelegenheid om een onderzoek dat mogelijk relevant is in deze zaak af te ronden, alvorens de zaak wordt voortgezet.

Het OM had vrijdag om uitstel gevraagd. Maandag hadden de advocaten moeten beginnen met hun pleidooien. Al in september eiste het OM tegen twaalf van de veertien verdachten een celstraf van 20 jaar. De Nomads worden verdacht van het liquideren van drie van hun clubgenoten.

Zeer ongebruikelijk
Het is zeer ongebruikelijk dat er nog uitstel van een proces wordt gevraagd, in dit geval door het OM, als de strafeisen al zijn geformuleerd. De advocaten van de verdachten hebben maandag fors geklaagd over het feit dat het verzoek in dit late stadium is gedaan.

Bijkomend probleem met het verzoek van advocaat-generaal Raymond Tdlohreg was dat hij over het onderzoek slechts kon zeggen dat het ''op niet al te lange termijn kan resulteren in aanvullende informatie, die voor een of meer verdachten van belang kan zijn.'' Concreter dan dat kon hij niet zijn. Tdlohreg hamerde bij de onderbouwing van zijn verzoek op het belang van de waarheidsvinding.

Zwijgzaamheid
De waarheidsvinding verloopt in de complexe zaak tegen de Nomads zeer stroef. Het bewijs tegen de verdachten ligt bepaald niet hoog opgetast. Dit is niet in de laatste plaats het gevolg van de consequente zwijgzaamheid van de Nomads, die zich daarmee houden aan de erecode die onder de Hells Angels geldt: met politie en justitie praat je niet.

De drievoudige moord op de Nomads vond plaats in hun clubhuis in Oirsbeek, in februari 2004. Justitie heeft altijd beweerd dat de moorden het gevolg zijn geweest van een clubbesluit daartoe. Mogelijk dat het nieuwe onderzoek ander licht werpt op die veronderstelling. De rechtbank achtte het verhaal van het OM niet bewezen en veroordeelde de Nomads tot zes jaar cel wegens doodslag opéén van de drie slachtoffers. Het is nog niet bekend wanneer het proces wordt hervat.