Uitzetcentrum Rotterdam Airport weer veilig

Redactie
Icoon BinnenlandsHet uitzetcentrum voor uitgeprocedeerde asielzoekers (UZC) op Rotterdam Airport is weer brandveilig. Een controle van de Rotterdamse brandweer heeft uitgewezen dat alle gebreken die veertien dagen geleden waren geconstateerd, zijn hersteld.

Dat heeft een woordvoerder van burgemeester Ivo Opstelten woensdagavond gezegd. Opstelten is woensdagmiddag zelf poolshoogte gaan nemen in het uitzetcentrum. Volgens zijn woordvoerder was hem duidelijk geworden dat alles weer in orde was. Na een tussentijds onderzoek in het centrum bleek veertien dagen geleden dat het slecht was gesteld met de brandveiligheid van het UZC. Opstelten stuurde de verantwoordelijke ministeries van VROM en Justitie een brief waarin de departementen werd gevraagd de bouwkundige tekortkomingen binnen twee weken te herstellen, anders zou hij de vergunning intrekken.

Schipholbrand
Naar aanleiding van het rapport-Van Vollenhoven, dat drie weken geleden werd gepresenteerd, besloot het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam een 'onorthodoxe controle' te laten uitvoeren in het uitzetcentrum. Volgens Opstelten vonden tot nu toe zogeheten optische controles plaats, maar deze keer werden wand- en plafondplaten verwijderd. Dat leverde het beeld op van een onverantwoorde situatie.

De burgemeester besloot meteen dat er continu brandweerlieden op het centrum aanwezig moesten zijn en er mochten van hem geen nieuwe asielzoekers worden geplaatst. De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) van Justitie is daarna aan de slag gegaan om de gebreken te herstellen. Dat is nu gebeurd. Volgens Opstelten voldoet het UZC weer aan alle vergunningen. De gemeenteraad is woensdag over de situatie op de hoogte gebracht.

De veilige cel