China waarschuwt voor beenverlengende operaties

Redactie
Icoon WeirdChinezen kunnen verminkt raken als zij beenverlengende operaties ondergaan. Hiervoor heeft de Chinese regering woensdag gewaarschuwd.

Lichaamslengte is in China een statussymbool. Daarom ondergaan veel yuppies beenverlengende operaties in privéklinieken zonder vergunningen. Daar worden de benen van de klant gebroken. Vervolgens wordt hij op een pijnbank gelegd om hem uit te rekken. Daarbij kan het een en ander misgaan.

Volgens de Chinese regering mogen beenverlengende operaties alleen bij strikte medische noodzaak worden uitgevoerd. Dat moet dan in geautoriseerde ziekenhuizen gebeuren. Beenverlengende operaties zijn geen simpele cosmetische chirurgie, aldus een door het persbureau Xinhua verspreide verklaring.

Veel Chinese bedrijven eisen van sollicitanten een minimale lengte van 1,70 meter bij mannen en 1,65 meter bij vrouwen. Ook in de liefde speelt lichaamslengte een rol: veel Chinese vrouwen willen geen man die kleiner is dan 1,70 meter.

Ook mannen letten op de lichaamslengte van hun partner. Zij willen niet graag een (te) kleine vrouw omdat de kans dan groter is dat zij kleine kinderen krijgen.

Voedingssupplementen die de reputatie hebben 'lengteverhogend' te zijn, zoals calciumpreparaten, verkopen heel goed in Chinese apotheken.