'Rechtse partijen één pot nat'

Athlon_2o0o
Icoon Verkiezingen De verkiezingsprogramma's van de rechtse en Fortuynistische partijen lijken erg op elkaar. Zo willen al deze partijen strengere straffen, beperkte immigratie en kleinere scholen. Alle partijen willen dit betalen door te snijden in het aantal ambtenaren. Dat blijkt uit een vergelijkingsonderzoek van het Algemeen Dagblad van de partijprogramma's.

Al deze partijen, behalve de Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders, hebben een link met de doodgeschoten politicus Pim Fortuyn. Ze strijden om de politieke erfenis van Fortuyn. EénNL is de partij van Marco Pastors, een politcus die voortkomt uit Fortuyn's Leefbaar Rotterdam. De Lijst Vijf Fortuyn, voorheen LPF, is net als Leefbaar Rotterdam ook door Fortuyn zelf opgericht. De Partij voor Nederland is opgericht door Hilbrand Nawijn, voorheen minister van Vreemdelingenzaken voor de LPF.

Nederlandse cultuur
Om te beginnen vinden alle partijen dat de Nederlandse cultuur dominant moet zijn. Bij enkele partijen is dit onder andere te zien aan de partijnaam, zoals Partij voor Nederland of EénNL. Deze Nederlandse cultuur is gebaseerd op een christelijk-joodse traditie en iedereen zich moet zich daaraan aanpassen.

Veiligheid
Alle partijen maken van veiligheid een speerpunt. Ze pleiten voor hogere straffen en de afschaffing van verlof voor TBS'ers. Wilders en Pastors gaan verder dan dat: als iemand drie geweldsdelicten heeft begaan krijgt deze automatisch een levenslange gevangenisstraf.

Economisch
Economisch gezien zijn de partijen het ook allemaal met elkaar eens. Zo willen ze allemaal belastingverlaging, het 'Kwartje van Kok' moet teruggegeven worden aan de automobilist en er moet extra geld naar leraren, verpleegkundigen en politieagenten. Het loon van deze overheidsmedewerkers moet stijgen met zo'n tien procent. Bovendien moet er volgens deze partijen meer geld naar verpleeghuizen en hoeven rijkere ouderen niet mee te betalen aan de AOW. Verder moet openbaar vervoer voor ouderen gratis worden.

Minder ambtenaren
Er wordt dus veel uitgegeven, maar de partijen zijn het ook allemaal eens over hoe ze de plannen willen bekostigen. Allen pleiten ze ervoor om fors te snijden in het ambtenarenapparaat van de overheid. Minder ambtenaren zou bovendien tot minder regelgeving leiden.

Het verschil in de partijen zit vooral in de toon van het partijprogramma. Verder wil Pastors integratie bevorderen door gematigde moslims te steunen, terwijl Wilders helemaal niets met de islam te maken hebben en deze ziet als een bron van haat en criminaliteit.



Weinig verschil...


Met dank aan FOKwa voor de submit.