Nederlanders weten weinig van EU

Athlon_2o0o
Icoon Europa Nederlanders blijken nauwelijks te weten welke landen lid zijn van de Europese Unie. Zo denkt een kwart van de ondervraagden dat Polen volgend jaar lid wordt van de EU en een vijfde denkt dat van Hongarije. Het gaat om een onderzoek van Eurobarometer.

Overigens blijken Nederlanders in vergelijking met andere Europeanen wel belangstelling te hebben in de Unie zelf, maar zijn ze slecht op de hoogte van de ontwikkelingen. Tsjechen, Portugezen en Polen weten het minste van de EU. Slechts drie procent van alle Europeanen kan vier van de vijf kandidaat-lidstaten van de Unie noemen. Overigens is driekwart van alle respondenten voor uitbreiding van EU. Dat aantal is gestegen in vergelijking met eerder dit jaar.

Europeanen zijn amper geïnteresseerd in landen en regio's die grenzen aan de EU. De helft van de EU-burgers heeft geen interesse in Noord-Afrika, het Midden-Oosten en de landen van de voormalige Sovjet-Unie.

Een kort lesje Europese integratie voor de geïnteresseerden. De EU bestaat uit Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland, Italië, Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Ierland, Griekenland, Spanje, Portugal, Oostenrijk, Zweden, Finland, Polen, Tsjechië, Hongarije, Slowakije, Estland, Letland, Litouwen, Slovenië, Malta en Cyprus. Polen, Hongarije en andere voormalig communistische landen zijn lid van de EU sinds 2004. Op 1 januari 2007 zullen Bulgarije en Roemenië toetreden tot de EU. Andere kandidaat-lidstaten van de EU zijn Kroatië, Turkije en Macedonië.