'Graf Wim Duisenberg vernield'

Redactie
Volgens Gretta Duisenberg is het graf van haar man geschonden. De begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam weerspreekt echter dat het graf van Wim Duisenberg zou zijn vernield. Gretta Duisenberg zegt dat de planten en bloemen op het graf stuk zijn gemaakt en een in plastic gestoken persoonlijke brief zijn opengesneden.

Dit had Ab Grietelink van het bestuur van de Stichting Stop de Bezetting, eerder dinsdag laten weten. A. Nasvadba, hoofd van de begraafplaats zei dinsdag: ''We plegen op dit moment onderhoud aan de begraafplaats en de graven om alles winterklaar te maken. We hebben rond het graf twee buxus-planten gesnoeid''.

Jan Wijenberg bezocht met Gretta Duisenberg maandag het graf en heeft de vermeende vernielingen gezien. ''Er is op zo'n ruwe wijze met de planten omgegaan. Er is op de twee buxusplanten gewoon ingehakt. Mensen zijn als wilden tekeer gegaan. Dit heeft niets met snoeien te maken. Bovendien is de brief beschadigd.''

Hoe het kan dat de brief opengesneden is, weet Nasvadba niet. Volgens hem hebben zijn medewerkers niet aan de brief gezeten. ''Deze ligt er al weken, maar misschien dat er iemand heel nieuwsgierig was en de brief heeft geopend en gelezen.'' Nasvadba denkt dat Gretta Duisenberg de combinatie van de snoeiwerkzaamheden en de geopende brief heeft gezien als een vernieling. ''Maar het is een toevallige omstandigheid.''

Zondag ontdekte Gretta Duisenberg de vermeende vernielingen toen zij met familieleden het graf bezocht en deed aangifte bij de politie. Die wil alleen bevestigen dat er ''een aangifte '' is gedaan door mevrouw Duisenberg.