'Huursoldaten' voor rugdekking Nederlanders in Uruzgan

Redactie
Icoon OorlogBritse troepen in het noorden van de Afghaanse provincie Helmand zullen worden teruggetrokken en moeten worden vervangen door Afghaanse 'huursoldaten'. In de hoop dat ze loyaal blijven krijgen ze voor hun dienst een extra toelage.

De evacuatie door de Britten van de districten Musa Qala, Now Zad, Sangin en Kajaki betekent dat de Nederlandse militairen in de aangrenzende provincie Uruzgan er mogelijk een gevaarlijk achterland bijkrijgen. De districten liggen allemaal tussen de 50 en 100 kilometer van de Nederlandse bases in Deh Rawod en Tarin Kowt.

De gouverneur van Helmand waarschuwt in The Times dat de terugtrekking de Taliban in de handen speelt. "We hebben niet genoeg politiemensen of soldaten om de Britten te vervangen. Deze plaatsen liggen op de smokkelroute. Als ze uit het gebied vertrekken zullen de Taliban sterker worden", aldus Amir Mohammad Akhunzada.

Volgens The Times komt het maandinkomen van de 'huurlingen' drie keer zo hoog te liggen als dat van Afghaanse militairen elders in Helmand en krijgen ze ongeveer net zoveel als Taliban-strijders. Reguliere militairen in Helmand krijgen gemiddeld omgerekend 95 euro per maand.

De Britse terugtrekking uit het noorden van Helmand is volgens officieren ingegeven door het streven troepen vrij te maken om de reconstructie in grote bevolkingscentra ter hand te kunnen nemen. Commandanten zeggen dat er wel een mobiele brigade in het leven wordt geroepen die snel waar dan ook in de provincie kan worden ingezet in de strijd tegen de Taliban.