Rutte: VVD niet in kabinet met ChristenUnie

Redactie
Icoon PolitiekVVD-leider Mark Rutte wil verder met alleen het CDA en ziet het niet zitten dat de ChristenUnie na de verkiezingen een nieuwe regeringscoalitie van CDA en VVD aan een meerderheid zou moeten helpen. Volgens hem is de ChristenUnie "uitgesproken links".

De afgelopen jaren heeft die partij het vreemdelingenbeleid van VVD-minister Rita Verdonk hard bestreden en zelfs drie moties van wantrouwen tegen haar gesteund. "Een coalitie met de ChristenUnie is dus verder weg dan ooit", zei Rutte zaterdag tijdens een VVD-bijeenkomst in Apeldoorn.

De VVD-lijsttrekker herhaalde dat hij in een "stabiele coalitie van twee partijen" met het CDA verder wil, maar dat die partij geen voorkeur uitspreekt. Volgens hem zetten CDA en PvdA de kiezer op het verkeerde been door geen duidelijkheid te geven.

De laatste peilingen geven aan dat, als er nu verkiezingen zouden zijn, CDA en VVD samen een derde partij nodig zouden hebben om een meerderheid te halen. Met wie dan?, vroeg Rutte zich zaterdag hardop af. "Links valt af en op rechts zien we slechts instabiele splinterpartijtjes."