Enorme fossielenvondst gedaan in arctische gebied

Michael (Molletje)
Icoon OnderzoekNoorse wetenschappers hebben een verzameling complete skeletten van enorme zeereptielen die uit het dinosaurustijdperk stammen, opgegraven. De 150 miljoen jaar oude fossielen werden ontdekt op de eilandengroep van Spitsbergen, ongeveer halverwege tussen Noorwegen en de Noordpool. Het gaat om twee soorten uitgestorven zeereptielen, namelijk plesiosaurussen en ichthyosaurussen. Een acht meter lang pliosaurus-skelet kreeg de bijnaam "het monster" (zie plaatje), vanwege zijn enorme omvang. Deze dieren waren in hun tijd de toproofdieren in een relatief koude en diepe zee.

Ichthyosaurussen moeten veel hebben geleken op de dolfijnen, zoals wij die kennen, op het feit na dat ze een rechtovereindstaande staartvin hadden waarmee ze zich door het water manoeuvreerden. Plesiosaurussen zouden met hun kleine hoofd en een lange nek veel gelijkenis vertonen met beschrijvingen van het mythische Loch Ness-monster. Ze gebruikten twee paar flippers om zich voort te bewegen in het water. Het "monster" dat werd aangetroffen was overigens een variant van de plesiosaurus, de zogenaamde pliosaurus, gekenmerkt door een groot hoofd en korte nek.

"Dit soort opgravingen zijn erg ongebruikelijk. Zoveel individuele skeletten aantreffen op een enkele locatie is op zijn minst opmerkelijk te noemen", aldus Dave Martill van de Universiteit van Portsmouth. Er werden bij de opgravingen 21 plesiosaurussen, zes ichthyosaurussen en één pliosaurus aangetroffen Alles werd opmerkelijk genoeg in volledigheid aangetroffen. Na hun dood zouden de karkassen van de dieren in de modder van de oceaan zijn geraakt, waar weinig tot geen zuurstof aanwezig was. De bijzondere samenstelling van de modder kan wellicht verklaren waarom de skeletten zo goed geconserveerd zijn gebleven.

"De zeereptielen vertonen grote gelijkenis met eerdere vondsten in zuid-Engeland. Het is mogelijk dat de dieren in dezelfde oceaan hebben geleefd", aldus Dr. Hurum die de vondsten met elkaar wil gaan vergelijken.

Klik hier voor foto's van de fossielen.


het 'monster'