Bush maakt rapport over Irak openbaar

Redactie
TerrorismeIn opdracht van de Amerikaanse president George Bush is dinsdag een deel van een officieel rapport over Irak en terrorisme openbaar gemaakt. Dat gebeurde nadat dit weekeinde via de krant The New York Times belangrijke bevindingen waren uitgelekt.

Volgens Bush was de conclusie dat door de oorlog in Irak een nieuwe generatie terroristen is opgestaan en de wereld onveiliger is geworden, uit zijn verband gerukt. Het rapport moest daarom volgens hem openbaar worden gemaakt om een volledig beeld te schetsen.

In het verslag staat dat het islamitisch terrorisme in omvang is toegenomen en zich heeft verspreid over de hele wereld. ''Het Irak-conflict is een 'cause célèbre' geworden voor jihadstrijders, kweekt een diepe wrok jegens de Amerikaanse inmenging in de moslimwereld en kweekt aanhangers voor de mondiale jihadbeweging. (...). Jihadstrijders, hoewel slechts een klein percentage van de moslims, nemen zowel in aantal als in geografische spreiding toe''.

Standpunt Bush
Maar het rapport lijkt Bush' standpunt te onderschrijven dat het Amerikaanse leger in Irak moet blijven om een flinke slag toe te dienen aan het terrorisme. ''Als jihadstrijders die Irak verlaten zelf beseffen of ervan overtuigd worden dat ze gefaald hebben, dan zullen er minder strijders geïnspireerd zijn om door te gaan met de strijd''.

Ook staat in het verslag, dat in april van dit jaar is voltooid en is opgesteld door zestien verschillende geheime diensten binnen de Amerikaanse overheid, dat door de Amerikaanse strijd tegen het terrorisme de leiding van al-Qaeda zwaar is beschadigd en dat operaties van het terreurnetwerk zijn verstoord.

Toch blijft de groep van Osama bin Laden de grootste bedreiging voor de VS en Amerikaanse doelen in het buitenland, zo wordt gewaarschuwd. Als de beweging snel na elkaar zijn leiders kwijtraakt zal al-Qaeda mogelijk uiteenvallen in kleinere groepen die, voorlopig althans, een minder grote bedreiging zullen vormen.