Amerikaans bedrijf fokt allergievrije kat

Tom (Snarf)
Icoon WetenschapGoed nieuws voor mensen die wel graag een kat willen, maar er allergisch voor zijn. Het Californische bedrijf Allerca heeft een allergievrije kat gefokt voor diegenen die wel van katten houden, maar door hun allergie veroorzaakte irritaties als niezen en jeukende ogen ze zelf niet als huisdier kunnen houden. Een hypoallergische kat is echter niet goedkoop, het prijskaartje bedraagt momenteel door de hoge vraag maarliefst 4.000 dollar.

Het bedrijf zegt dat mensen die normaal allergisch zijn voor katten en een kat van hun speciale ras kopen geen klachten als niezen, rode en geïrriteerde ogen, huidirritaties of astma-aanvallen zullen hebben, een unieke uitzondering daargelaten. Sinds bekend werd gemaakt dat er een hypo-allergisch kattenras gefokt werd is de vraag ernaar zo hoog geworden dat er nu een wachtlijst is voor de kleine beestjes.

Het bedrijf benadrukt dat hun katten geen resultaat zijn van genetische engineering. Ongeveer één op de 50.000 katten heeft geen Fel d 1, het eiwit dat de allergische reacties veroorzaakt. Voor het bedrijf was het een kwestie van goed zoeken en fokken. Het bedrijf zegt verder dat hun katten vriendelijk, speels en aanhankelijk zijn. Ze hebben katten met verschillende vachten en patronen. De vacht is "van gemiddelde lengte, met weinig onderhoud en minimale haaruitval".

Geschat wordt dat ongeveer een derde van de wereldbevolking allergisch is voor katten. De markt voor hypoallergische katten zou dus enorm kunnen zijn. Een deel van de mensen met een allergie voor katten neemt desondanks, zelfs tegen medisch advies in, toch een kat als huisdier.


Er zit zelfs een jaar garantie op!


Fel d 1
Fel d 1 is het allergeen dat de allergische reacties veroorzaakt bij mensen. Fel d 1 wordt geproduceerd door het Fel d 1 gen, dat op het kattengenoom ligt. Met behulp van genetische screening is er gezocht naar katten die genetisch afwijken van voorgangers. Met behulp van bio-informatica werd een fokprogramma opgesteld waardoor de beste eigenschappen, in dit geval een veranderd Fel d 1 gen, gecombineerd werden. Het resultaat is een allergievrije kat.

Met dank aan Hertog_Martin voor het herschrijven en de submit!