'Studenten moeten langer over studie doen'

Athlon_2o0o
Icoon Onderwijs Uit onderzoek van Intermediair blijkt dat teveel studenten te snel klaar zijn met hun studie, waardoor ze na afstuderen een gebrek hebben aan werkervaring, stages, buitenlandse studieperioden en bestuurservaring. Hierdoor ontstaan saaie cv's die het niet goed doen bij werkgevers.

Het onderzoek geeft niet aan of de 'racende student' het gevolg is van strenge consequenties als studieschuld of leningen, maar LSVb-voorzitter Irene van den Broek denkt dat dit wel geval is. "We zien dat studenten steeds sneller moeten studeren, omdat ze anders een enorme schuld opbouwen". Daardoor durven studenten volgens haar geen bestuursfuncties te doen. "Dan zijn ze meteen een heel jaar kwijt, dat kost teveel geld". Van den Broek denkt dat het leerrechtensysteem, dat de komende jaren ingevoerd zal worden, de problemen zal versterken. Als een student zijn leerrechten verbruikt heeft zal deze een gigantisch hoog bedrag aan collegegeld moeten gaan betalen. "Dan kan een student het helemaal niet meer inlopen als hij een stage of bestuurswerk doet", aldus Van den Broek.

De onderzoekers merken op dat als een student te snel door een studie heen gaat, deze vermogen tot zelfreflectie tekort komt. Ook is de student minder flexibel en heeft deze weinig organisatiesensitiviteit. Werkgevers hebben aangegeven dat universiteiten de studenten moeten stimuleren om meer activiteiten te doen naast hun studie.

Het onderzoek is wel positief over de tevredenheid van starters over hun eerste baan. Driekwart van de starters is binnen drie maanden aan het werk en tevreden over de inhoud, het aanzien van het bedrijf en de werksfeer. Afgestudeerden zijn niet tevreden over de aansluiting tussen studie en baan: studenten becijferden dit punt met een vijf of een zes.

Het meeste verdient een starter na een opleiding tandheelkunde: 3125 euro. Geneeskunde staat tweede met 1950 euro en farmacie derde met 1875 euro. De vierde en vijfde plaats worden bezet door econometrie respectievelijk ficaal recht. Afgestudeerden geschiedenis, communicatiewetenschap en taal- en cultuurstudies doen er het langst over om een baan te vinden: ruim negen maanden. Het snelste heb je een baan met de studies bedrijfseconomie, bedrijfskundige informatica en fysiotherapie.