Pardon voor 7000 Franse illegalen

Redactie
BuitenlandsBijna 7.000 mensen die illegaal in Frankrijk leven, krijgen een permanente verblijfsvergunning. Tienduizenden anderen die beroep hebben gedaan op een speciale regeling vallen buiten de boot en moeten het land verlaten.

''Dit is het definitieve getal. Vanaf nu gaan we weer terug naar de normale procedure'', zei Nicolas Sarkozy, de minister van Binnenlandse Zaken, voor de Franse televisie. De minister loodste na de rellen vorig jaar in de Franse voorsteden een strenge immigratiewet door het parlement waardoor illegalen makkelijker uitgezet kunnen worden.

Om tegenstanders van de wet tegemoet te komen besloot Sarkozy in juni dat illegalen van wie de kinderen al naar school gaan, beroep kunnen doen op een eenmalige amnestieregeling. Van de circa 30.000 verzoeken voor een verblijfspas zijn er uiteindelijk 6.924 gehonoreerd.

Teleurstelling
Organisaties die opkomen voor de belangen van illegalen reageerden boos en teleurgesteld. Deze groepen hadden aangedrongen op een algemeen pardon. De immigratiedienst zou op volstrekt willekeurige wijze te werk zijn gegaan bij het al dan niet toekennen van verblijfsvergunningen. Sarkozy ontkende dit op de Franse televisie.

Van de circa 4,5 miljoen immigranten in Frankrijk, zijn er naar schatting tussen de 200.000 en 400.000 illegaal.



Nicolas Sarkozy