Afghaanse ex-minister wil Annan opvolgen

Redactie
Icoon BuitenlandsDe voormalige Afghaanse minister van FinanciŽn Ashraf Ghani stelt zich kandidaat voor de post van secretaris-generaal van de Verenigde Naties. In totaal hebben zich nu zeven gegadigden gemeld voor de opvolging van Kofi Annan, wiens ambtstermijn eind dit jaar afloopt.

Volgens Financial Times zal Ghani zijn kandidatuur later op maandag officieel bekendmaken. Hij was minister van FinanciŽn van juni 2002 tot december 2004, nadat hij in 2001 na 24 jaar afwezigheid was teruggekeerd naar Afghanistan. Na zijn ministerschap werd hij hoofd van de universiteit van Kabul. Ghani werkte eerder als speciaal adviseur voor de VN en bij de Wereldbank.

Vorige week bleek uit een informele peiling onder de vijftien leden van de VN-Veiligheidsraad dat de Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Ban Ki-moon de meeste kans maakt om Annan op te volgen. De andere kandidaten zijn Shasi Tharoor uit India, Surakiart Sathirathai uit Thailand, prins Zeid al-Hussein uit JordaniŽ en Jayantha Dhanapala uit Sri Lanka.