Centrumrechts wint in Zweden

Athlon_2o0o
Icoon Verkiezingen De centrumrechtse coalitie van de conversatieve oppositieleider Fredrik Reinfeldt heeft voor een menigte jubelende aanhangers de overwinning van de Zweedse verkiezingen opgeëist. De Zweedse sociaal-democraten onder leiding van de huidige premier Göran Persson komen hierdoor waarschijnlijk in de oppositiebankjes terecht. Reinfeldt zal de nieuwe minister-president van Zweden worden.

Volgens een exit-poll van de publieke televisiezender SVT heeft 49,7 procent op de centrumrechtse coalitie van Reinfeldt gestemd. 45,6 procent heeft op de linkse coalitie van Persson gestemd. Op basis van recente stemuitslagen zou dit verschil inmiddels wel kleiner zijn geworden.

De sociaal-democratische partij van Persson heeft sinds 1932 op twee maal na alle verkiezingen gewonnen. De Zweden kiezen ditkeer voor een centrumrechtse coalitie, die de Zweedse welvaartsstaat wil hervormen. Persson ziet niets in deze plannen en stelt dat de rechtse partijen het unieke sociale model van Zweden om zeep willen helpen. Dit Zweedse model van hoge belastingen en een hoge mate van sociale zekerheid dient als voorbeeld voor veel sociaal-democraten in andere landen. In Nederland zijn onder andere Wouter Bos en Femke Halsema aanhanger van dit model.Frederick Reinfeldt, de nieuwe premier van Zweden