Cultuurmonumenten voor oude gebouwen

Athlon_2o0o
Icoon Kunst Wat Natuurmonumenten nu doet voor de natuur, wil de nieuw opgerichte belangengroep Cultuurmonumenten gaan doen voor de vaderlandse gebouwencultuur. De oprichter is de socioloog Johannes van der Weiden, die voorzitter is van de werkgroep Gebouw en Omgeving van de Historische Vereniging Haerlem.

Hij wil met de belangengroep een tegenwicht bieden tegen het slopen van oude gebouwen door gemeenten. "Er moet op nationaal niveau een echte pressiegroep komen die de belangen van de historische verenigingen verdedigt, zoals Natuurmonumenten dat doet voor de natuur. Zo'n 80 procent van het bouwbestand in Nederland is van na 1950. Laten we de gebouwen van voor die tijd dan vooral goed beschermen. We moeten gezamenlijk een vuist maken".

Van der Weiden heeft zich voorheen ingezet voor het behoud van oude gebouwen in Haarlem. Steeds meer oude gebouwen worden daar gesloopt. "En dan komen er casino's, bioscopen en zeer luxe appartementen voor in de plaats. Dat zijn allemaal dingen die we vanzelfsprekend zeer hard nodig hebben", zei hij cynisch.

De socioloog haalde hard uit naar gemeenten, die volgens hem andere prioriteiten voorop stellen. Naast gemeenten heeft hij ook kritiek op moderne architecten. "Bij de Nederlandse architecten merk ik een gebrek aan inventiviteit om met bestaande gebouwen veel meer te doen. In plaats van slopen, kan je ook nieuwbouw en historie combineren. Zie het gebouw van de Tweede Kamer waar dit ook is toegepast, dat heeft schitterend uitgepakt".

Hoe Cultuurmonumenten historische gebouwen gaat beschermen is nog niet duidelijk. Van der Weiden heeft een belangengroep voor ogen als de National Trust in Engeland, die historische gebouwen opkoopt, renoveert en zich inzet voor het behoud daarvan.