Aboutaleb woedend over hasjhandelaar die uitkering mag houden

Rob (R@b)
Een uitkeringsgerechtigde bij wie tijdens een controle aan huis drie kilo hasj werd aangetroffen, behoudt zijn uitkering. Een rechter heeft een beslissing van de gemeente Amsterdam om de bijstand van de man stop te zetten teruggedraaid. Volgens de rechter was het huisbezoek onrechtmatig, omdat er geen aanleiding toe was. De gemeente beschouwde de partij drugs als handelsvoorraad, en concludeerde dat de man neveninkomsten had.

PvdA-wethouder Ahmed Aboutaleb (Sociale Zaken) is woedend over het vonnis. "Dit tart elke vezel van mijn rechtsgevoel. Ik ga die uitspraak tot in de hoogste instanties aanvechten", stelt hij. "Wel meer uitkeringsgerechtigden stappen naar de rechter, omdat ze boos zijn over de huiscontrole. Tot nu toe maakten ze geen schijn van kans."

Amsterdam onderwerpt bijstandsgerechtigden in de stad de laatste jaren aan een strenger regime, waarbij onaangekondigde huisbezoeken fraudegevallen aan het licht moeten brengen. Dit levert de gemeente inmiddels een jaarlijkse besparing van ongeveer 20 miljoen euro op.

De bijstandsfraude valt volgens Aboutaleb overigens in het niet bij de wantoestanden die hij heeft aangetroffen onder daklozen in Amsterdam. De hoofdstad telt officieel 1400 dak- en thuislozen, 1200 van hen zijn gecontroleerd. ''Bij niet minder dan 79 procent is er iets mis. Van bijna 30 procent van de daklozen hebben we de uitkering (600 euro per maand) onmiddellijk stopgezet, bij 53 procent is de uitkering verlaagd. Ik ben geschokt, Amsterdam heeft die fraude kennelijk jaren lang op z'n beloop gelaten.''

Met dank aan Kozzmic voor de submit.