Onderzoek naar verplicht chippen van honden

Redactie
PolitiekMinister Veerman van Landbouw laat onderzoeken of het verplicht chippen van honden helpt tegen de illegale handel en import van honden. Ook de ervaringen in landen waar de chip al verplicht is, worden hierin meegenomen. Veerman heeft dat donderdag toegezegd in de Tweede Kamer.

De minister verklaarde ''in beginsel niet tegen'' het aanbrengen van een chip als identificatiemiddel te zijn. ''Maar het moet wel helpen tegen de illegale import en handel in honden. We hebben niets aan schijnoplossingen. Daarom zijn we tot nu toe terughoudend geweest.''

Tot donderdag vond Veerman het verplicht aanbrengen van de chip een te zwaar instrument om de malafide handel aan te pakken. Hij zag meer in het bewust maken van kopers, betere controle, het certificeren van fokkers en verkopers en de komst van een gezamenlijk informatiepunt waar mensen voorlichting kunnen krijgen over het houden van huisdieren.

''Ik ben voorzichtig met het invoeren van maatregelen. Het gaat mij erom hoe we op de meest effectvolle manier kunnen doen wat we hier allemaal willen dat gebeurt'', lichtte Veerman toe. Hij vreest een herhaling van de problemen bij het begin van de identificatie- en registratieplicht voor runderen en schapen. ''Van runderen waren al veel gegevens bekend, maar desondanks waren er destijds duizenden dieren die niet gevonden konden worden. Bij honden is het nog moeilijker. Het gaat er dus om hoe je het effectief vormgeeft.''

Door het onderzoek te laten doen, komt Veerman tegemoet aan wensen van CDA en VVD. Beide fracties vragen zich af of de malafide handel in honden wel wordt aangepakt met de komst van de verplichte chip.



Veerman voorzichtig met het invoeren van maatregelen