Vlaamse regering ontslaat baas VRT

Redactie
Tony MaryDe Vlaamse regering heeft donderdagavond in een buitengewone vergadering besloten Tony Mary, de baas van de Vlaamse publieke omroep VRT, te ontslaan. Het besluit moet formeel nog worden bevestigd door de algemene raad van de VRT, aldus de VRT-teletekst.

Mary heeft een al langer slepend conflict met de Vlaamse regionale minister van Mediazaken, Geert Bourgeois. Mary kondigde donderdag aan dat hij Bourgeois via de rechter ertoe wil dwingen dat nieuwe afleveringen van de populaire politieserie 'Flikken' via de betaalzender Belgacom TV kunnen worden uitgezonden. Mary sloot een contract met Belgacom TV om nieuwe afleveringen van de ook in Nederland populaire serie al voor het begin van het televisieseizoen uit te laten zenden.

Volgens Bourgeois is dat een commerciële activiteit die in strijd is met het publieke karakter van de VRT. Bourgeois en de door de Vlaamse politiek gecontroleerde Raad van Bestuur van de VRT verboden Mary woensdag het contract met Belgacom TV uit te voeren. Via de rechter wilde de VRT-topman dat alsnog afdwingen.

Gedelegeerd bestuurder van de VRT Mary ligt al langer overhoop met de politiek, onder meer over een nieuw contract voor de financiering van de VRT op de langere termijn. Volgens Mary geeft de politiek de VRT te weinig ruimte om te investeren in digitale televisie en nieuwe technologie. Daarop dreigde er al een ontslagprocedure voor Mary in gang te worden gezet.

De VRT-topman ontkende donderdag dat hij via de rechtszaak zijn ontslag, met daaraan verbonden een riante vergoeding, wil forceren. "Het gaat mij om herstel van de bevoegdheden die fors zijn uitgehold", aldus Mary, die vindt dat de politiek zich te veel met de gang van zaken bij de zender wil bemoeien. Dat neemt niet weg dat donderdag in de Vlaamse krant De Morgen al volop werd gespeculeerd over mogelijke opvolgers van Mary.