Albanezen in de wachtrij voor een graf

Pesto
Icoon OpmerkelijkOverlijden is in de Albanese hoofdstad Tirana momenteel uit den boze. Door een geschil tussen de democratische regering en het socialistische stadsbestuur, is één van de twee begraafplaatsen voor onbepaalde tijd gesloten. Het stadsbestuur is van mening dat de regering te weinig vaart zet achter de onteigening van nabijgelegen land dat het reeds bestaande tekort aan begraafplaatsen op zou moeten lossen.

Mocht een inwoner van Tirana toch komen te overlijden, dan wacht de nabestaanden een tweede probleem. Het stadsbestuur weigert momenteel geboortebewijzen en overlijdensakten te verstrekken omdat het niet in het bezit zou zijn van de juiste formulieren. Hierdoor kan niemand bewijzen dat hij of zij bestaat, en wordt iemands dood niet erkend. Ook in dit geval wijst het stadsbestuur met de beschuldigende vinger richting de regering.

In de Albanese kranten prijken koppen als "Laatste riten voor een begraafplaats" en "Nu begint het verhandelen van de graven" boven plaatjes van nieuwe graven die tussen reeds bestaande worden gegraven. Er is echter ook ruimte voor enige humor, getuige één van populairste moppen van dit moment. "Heeft u nog een plaatsje voor mij?", vraagt een oude dame aan een paar grafdelvers. "Zeker wel, zo lang als u maar op tijd bent", antwoorden zij.