Economie VS 2,9 procent gegroeid in 2de kwartaal

Redactie
Icoon EconomieDe economie van de VS is in het tweede kwartaal met 2,9 procent op jaarbasis gegroeid. Dat blijkt uit cijfers die het Amerikaanse ministerie van Handel woensdag bekendmaakte.Het gaat om een tweede raming. In juli ging het ministerie in de eerste raming uit van 2,5 procent groei.

Het nieuwe groeicijfer valt iets lager uit dan verwacht. Analisten gingen in doorsnee uit van een economische expansie van 3 procent. In het eerste kwartaal van dit jaar groeide de Amerikaanse economie nog met 5,6 procent op jaarbasis.

De naar boven bijgestelde groeiraming is vooral te danken aan de robuuste bedrijfsinvesteringen in gebouwen en fabrieken. Die namen met 22,2 procent toe. Daarmee werd een forse afkoeling van de huizenmarkt opgevangen. De investeringen in de bouw van woningen gingen met 9,8 procent op jaarbasis omlaag, de sterkste afname sinds het tweede kwartaal van 1995.

De kerninflatie, de inflatie minus de sterk schommelende prijzen voor voedsel en energie, werd licht naar beneden bijgesteld, van een eerdere raming van 2,9 procent naar 2,8 procent. Dat is nog steeds de sterkste toename in meer dan vijf jaar. In het eerste kwartaal kwam de gemiddelde prijsstijging uit op 2,1 procent.