Ruim 2 miljoen euro voor betere kinderopvang

Redactie
Icoon BinnenlandsMinister Aart Jan de Geus van Sociale Zaken steekt circa 2,3 miljoen euro in veertien projecten van de kinderopvangsector om de kwaliteit van crèches en leidsters te verbeteren. De projecten moeten onder meer een oplossing bieden voor het tekort aan (goed opgeleid) personeel in de kinderopvang.

Dat blijkt dinsdag uit een brief van de bewindsman aan de Tweede Kamer. Bij de projecten zijn oudervereniging BOinK en de twee ondernemersorganisaties Branchevereniging en MOGroep betrokken. De partijen hebben de koppen bij elkaar gestoken, nadat een jaar geleden het Nederlands Consortium Kinderopvang Onderzoek (NCKO) had gemeld dat de kwaliteit van 40 procent van de kinderdagverblijven in Nederland onder de maat is.

De kinderopvang heeft de laatste jaren een sterke groei doorgemaakt. Zo is het aantal plaatsen voor kinderen tussen 1990 en 2005 vertienvoudigd tot ruim 200.000. Maar het aanbod van leidsters is achtergebleven. Bovendien geven opleidingen nog te weinig aandacht aan de ontwikkeling en opvoeding van 0- tot 4-jarigen. Verder moet de invloed van ouders op de pedagogische kwaliteiten worden vergroot.

Verder wijst De Geus er in zijn brief op dat onderzoek wordt gedaan naar de mogelijkheden om het toezicht op de sector door de GGD te verscherpen. De resultaten daarvan worden begin 2007 verwacht.