NASA bergt Atlantis voor naderende Ernesto

Redactie
De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft dinsdag besloten het ruimteveer Atlantis naar zijn hangar te rollen. De spaceshuttle wordt in veiligheid gebracht voor de naderende tropische storm Ernesto.

Het kost de technici tien uur om Atlantis van het lanceerplatform in Cape Canaveral (Florida) naar de 6,8 kilometer verderop gelegen montagehal te rijden. Ernesto, die zondag korte tijd orkaankracht bereikte, maar daarna weer afzwakte, bereikt waarschijnlijk in de nacht van dinsdag op woensdag Florida.

De lancering van de Atlantis, die onder meer zonnepanelen naar het ruimtestation ISS zal brengen, was wegens slecht weer al meerdere keren uitgesteld. De Amerikanen wilden Atlantis oorspronkelijk uiterlijk 7 september lanceren, maar die deadline wordt door het terugbrengen van de shuttle niet gehaald. Wanneer het ruimteveer wel in de ruimte kan worden gebracht, is nog niet duidelijk.

Update
De NASA heeft inmiddels bekendgemaakt dat de spaceshuttle Atlantis weer terug naar het lanceerplatform wordt gereden. Volgens nieuwe weersvoorspellingen is Ernesto te zwak om schade aan te richten. Er is nog geen nieuwe lanceertijd vastgesteld.

Atlantis