Bemiddelaar voor kinderen in Syrië

Christiaan
Icoon BinnenlandsHet ministerie van Buitenlandse Zaken heeft iemand bereid gevonden om te bemiddelen tussen de ouders van de kinderen die op de Syrische ambassade verblijven. Het gaat om de kinderen die nu zo'n twee maanden geleden toevlucht zochten tot de Nederlandse Ambassade in Syrië. De bemiddelaar is een Arabisch sprekende man. Dit heeft een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken dinsdagmiddag verteld.

Sara (10) en Ammar (13) werden in 2004 zonder toestemming meegenomen door hun vader naar het geboorteland van de vader, Syrië. Janneke van Schoonhoven, de moeder van beide kinderen, heeft zelf het voorstel voor een bemiddelaar gedaan. Ze had het idee dat het personeel van het ministerie ook vastliep bij hun pogingen, en vond daarom een neutraal persoon verstandiger.

De kinderen maken het naar omstandigheden goed. Ze spelen op de ambassade met leeftijdsgenootjes en volgen lessen. Het ministerie hoopt dat de bemiddelaar zo snel mogelijk een oplossing weet te vinden voor de al maandenlang slepende vete tussen de beide ouders.

Met dank aan DJMO voor de herschreven submit.