Polygamist Warren Jeffs gearresteerd

Christiaan
Icoon MisdaadDe beruchte polygamist Warren Jeffs is vanmorgen gearresteerd in de buurt van Las Vegas, Nevada. Warren Jeffs stond op de "FBI 10 Most Wanted" lijst en is de leider van een polygamistische sekte genaamd "the Fundamentalist Church of Jesus Christ of Latter-day Saints", een groepering die zich afsplitste van de officiële Mormoonse kerk toen zij aan het einde van de 19e eeuw polygamie in de ban deden. Polygamie is het hebben van meerdere vrouwen tegelijkertijd, wat al sinds de 19e eeuw in alle staten van de VS verboden is.

Warren Jeffs wordt verdacht van seks met minderjarigen, intimidatie van minderjarige vrouwen om een huwelijk aan te gaan met meerderjarige mannen, en diverse andere misdaden. De misdaad polygamie zelf is moeilijk te bewijzen omdat hij op papier slechts met één vrouw getrouwd is. Warren Jeffs heeft 70 vrouwen, en daaruit zijn 65 kinderen voortgekomen.

De zaak tegen Warren Jeffs zal nog erg moeilijk worden omdat velen binnen de sekte hun mond stijf dicht houden, en tot nu toe is er slechts een persoon, een nu 20-jarige jongedame, die tegen Warren Jeffs wil getuigen. Volgens haar zeggen werd ze op 16-jarige leeftijd onder druk uitgehuwelijkt aan een oudere man door haar vader en Warren Jeffs. Zij is uiteindelijk gevlucht en deed aangifte van de intimidaties.

De sekte van Warren Jeffs wordt als extremistisch beschouwd, en er was jarenlang de vrees dat als men probeerde Warren Jeffs in zijn huis (eigenlijk een soort dorp) te arresteren dat er een dagenlange "stand-off" zou plaatsvinden zoals in 1993 in Waco, Texas met mogelijk rampzalige gevolgen.

Jeffs had zelf al aangegeven "nooit levend gevangen genomen te worden", maar de arrestatie in Nevada door een State Trooper ging volgens de eerste berichten zonder tegenstand. Jeffs had op dat moment een van zijn vrouwen bij zich en een jongere broer.
Met dank aan maartena voor de herschreven submit.