'Topcrimineel' Mink K. wil andere rechters

Redactie
De wrakingskamer van de rechtbank in Rotterdam beraadt zich over een verzoek van 'topcrimineel' Mink K. om de rechters in zijn proces van de zaak te halen. Hij twijfelt ernstig aan hun onpartijdigheid, zei zijn advocate Adèle van der Plas in een toelichting tot de wrakingskamer.

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de 44-jarige K. ervan dat hij de moord op drugshandelaar Jaap van der Heiden in 1993 heeft beraamd en laten uitvoeren. Van der Heiden (47) vond de dood, toen een aan de voordeur van zijn woning in Alkmaar bevestigde bom ontplofte.

K. en zijn raadsvrouw vallen vooral over de uitlating van de rechtbank dat de belastende verklaringen van twee getuigen tot dusver door niemand zijn weersproken. "Dat is een regelrechte aanwijzing van de vooringenomenheid van de rechtbank", concludeerde Van der Plas. "Deze uitspraak volgde immers direct na een lang betoog van mij waarin ik juist uitvoerig op een rij had gezet welke onderzoeken en verklaringen deze twee getuigen allemaal tegenspraken."

De vaststelling van de rechters leidde er dan ook toe dat Mink K. tijdens de vorige zitting, op 7 juni, uit zijn slof schoot. "Onbegrijpelijk", riep hij toen. "Er moet kennelijk iemand veroordeeld worden in deze zaak. En die zaak is niets meer dan één natte, harde scheet!"

De wrakingskamer beslist naar verwachting op 7 september over het verzoek van K. om nieuwe rechters.

'Topcrimineel' Mink K.
'Topcrimineel' Mink K.