Publieke Omroep presenteert nieuwe programmeringen

Sander (Xender)
Icoon MediaEr is al veel over geschreven, maar vandaag maakte Publieke Omroep daadwerkelijk de nieuwe programmering van de radio- en televisiezenders bekend. Met name op de televisie gaat er veel veranderen.

Kern van de veranderingen is dat de omroepen hun thuisnet kwijt raken. Alle televisiezenders hebben een eigen profiel en een nieuw logo gekregen. Daarop zijn de programma's dan weer ingedeeld. Zo is Nederland 1 een echte familie-zender geworden met alle populaire programma's als Mooi Weer De Leeuw, Dit Was Het Nieuws, het NOS Journaal, Spoorloos en Radar.

Nederland 2 is een zender geworden die typisch is voor de publieke omroep. Met verdiepende en opiniërende programma's, maar ook levensbeschouwing. Programma's als Premtime, de Leugen Regeert en Nederland Zingt zijn hier terug te vinden. Vanaf 22:00 uur is er een actualiteitenblok met het NOS Journaal, NOVA en het Sportjournaal. Nederland 3 wordt jong en hip en moet de jonge kijkers weer naar de publieke televisiezenders toetrekken. Tot 19:00 uur zijn er programma's voor kinderen en daarna programma's als Onderweg Naar Morgen, De Wereld Draait Door en De Lama's. 'Prikkelend en gedurfd', zo wordt de nieuwe zender omschreven.

Nederland 4 is de verzamelnaam voor zeventien nieuwe digitale themakanalen. Zo komt er Consumenten TV, Humor TV en een speciaal kanaal over opvoeden.

Op de Radio zijn de veranderingen minder groot. Radio 1 krijgt veel nieuwe programma's, zoals een dagelijks constumentenprogramma en meer nieuws. Zo is er overdag voortaan ieder half uur een nieuwsbulletin te horen en in de ochtend- en avondspits zelfs ieder kwartier.

Radio 3FM krijgt een nieuwe dagelijkse middagshow en wil zich nog verder gaan onderscheiden van de commerciële muziekzenders. Radio 5 is compleet nieuw. Deze zender komt in de plaats van het huidige Radio 747 en zal veel lichte muziek gaan uitzenden, in combinatie met informatie en serviceberichten.

Voorzitter Harms Bruin Slot van de raad van bestuur van Publieke Omroep is trots en blij met de nieuwe programmeringen. "Ondanks de aanvankelijke principiële bezwaren is het een mooie geboorte geworden", zo zegt zei hij over de televisiezenders. De leiding van Publieke Omroep houdt wel rekening met een gewenningsperiode. "Als ze bij de Albert Heijn iets veranderen moet je ook zoeken, maar na een tijdje weet je niet beter", zei Bruins Slot.