Duizenden Libanese vluchtelingen naar huis

Redactie
Icoon OorlogDuizenden Libanese burgers die door het geweld van de afgelopen weken van huis en haard waren verdreven, keren terug naar het zuiden van het land. Dat meldden ooggetuigen maandag. Een bestand tussen de strijdende partijen ging om zeven uur 's ochtends in.

Honderden auto's verdrongen zich aan de zuidrand van Sidon om langs een smalle weg koers te kunnen zetten richting het zuiden. Israëlische luchtaanvallen hebben de meeste bruggen en wegen naar het zuiden van Libanon verwoest, waardoor het voor mensen moeilijk is huiswaarts te keren.

De stemming onder de inzittenden was vrolijk. Sommigen zeiden alleen te gaan kijken of hun bezittingen er nog waren en vervolgens terug te zullen gaan naar het 'veilige' noorden van Libanon. Anderen verklaarden voorgoed huiswaarts te keren.

Onduidelijk is echter of ze de reis kunnen voltooien. Het Israëlische verbod op alle verkeer in het zuiden van Libanon blijft onverminderd van kracht. Volgens een woordvoerder van het Israëlische leger is de maatregel bedoeld om Hezbollah-strijders hun bewegingsvrijheid te ontnemen. Iedereen die zich op de weg bevindt, loopt het risico te worden aangevallen, aldus de zegsman.