Gewapende overvaller: 'Sorry'

Wouter (druide)
Icoon Domme criminelen"Sorry meisjes, het is niet persoonlijk". Erg professioneel kwam de gewapende overvaller, die donderdagavond de Bristol in de Delftse Zuidpoort van enkele duizenden euro's beroofde, niet over.

Tegen sluitingstijd kwam de mannelijke overvaller in het zicht van het aanwezige personeel. Helemaal in het zwart gekleed, met een bivakmuts op en een pistool in de hand, kwam het "iele mannetje" van 1.65 meter uit de lift, waarin hij zich had verstopt. Hij had gewacht totdat de ingangsdeur van de winkel gesloten zou worden. Toen dat het geval was, liep hij op de kassa af, waar alle vier de aanwezige personeelsleden stonden, tikte met de loop van zijn pistool op de balie en zei: "Dit is een overval, geen geintje".

Vervolgens beval hij de medewerksters om met hem mee te lopen naar de achterkant van de winkel, waar de kluis zich bevindt. Hun mobiele telefoons moesten ze achterlaten bij de balie.

Toen de overvaller het geld in de kluis zag, was hij duidelijk teleurgesteld over de inhoud, en vroeg om meer. De filiaalmanager: "Toen we tegen hem zeiden dat er niet meer was, werd hij zenuwachtig en zei: 'laat me nadenken' en staarde even voor zich uit. Na dit korte bezinningsmoment stopte hij het geld in zijn zwarte rugzak. Toen hij deze optilde, viel hij bijna om en vroeg waarom de inhoud zo zwaar was. We legden uit dat het de munten waren".

Ondertussen bood de man steeds zijn excuses aan, en zei dat zijn daad niet persoonlijk moest worden opgevat.

Toen de buit binnen was, ontstond er een nieuw probleem. Hoe moest hij de winkel verlaten? "Hij vroeg aan mij of het handig was als hij de winkel via de nooduitgang zou verlaten. Ik adviseerde hem die route niet te nemen, omdat daar een alarm op zit. Ik was namelijk bang dat hij bij het horen van een alarm in paniek zou raken en gekke dingen zou gaan doen met dat wapen", aldus de manager.

De overvaller gebood één medewerkster met hem mee te lopen, om de hoofddeur voor hem te openen. De overige drie medewerkers moesten in de personeelsruimte wachten. Onderweg wilde hij de gsm's die op de balie lagen nog meenemen, maar de medewerkster stak daar een stokje voor. "Man, je hebt toch al genoeg gestolen", zei ze, waarna de overvaller de mobiele telefoons toch maar liet liggen.

Hij had geen benul waar hij mee bezig was, vertelt de vestigingsmanager. "Als hij geen pistool had gehad, zou ik hem zó opeten."

[i]Met dank aan Pelgrim voor de submit.