Zakenman Gelt Dekker 'beledigt' Curaçao

Rob (R@b)
Vrijwel alle politieke partijen in Curaçao willen af van de Nederlandse zakenman Jacob Gelt Dekker. De steenrijke ondernemer bezit op Curaçao onder meer het hotel en conferentiecentrum Kurá Holanda en het slavernijmuseum. Ook is hij voorzitter van ChildRight, die opkomt voor de belangen van het kind.

Reden dat men 'het gehad heeft' met Gelt Dekker is zijn aanhoudende kritiek op de bestuurders van het eiland. Die zijn volgens hem crimineel en incompetent. De druppel die de emmer bij de Antilliaanse politici deed overlopen is een column van Dekker op Luchtvaartnieuws.nl. Daarin zegt hij onder meer: ''De criminele leiders van de Curaçaose samenleving hebben aan de bevolking laten zien hoe het moet; de bevolking volgt gedwee in hun misdadige voetsporen. Misdaad tiert welig en breekt al jarenlang wereldrecords. Corruptie is diepgeworteld als deel van de cultuur. De bevolking is slecht opgeleid en wenst daar zelf niets aan te doen door bijscholing. Arbeidsethiek bij velen gaat niet veel verder dan luiheid, domheid en diefstal van alles wat los en vast zit.''

Verschillende fracties in de Staten van de Nederlandse Antillen hebben inmiddels opgeroepen tot een boycot van Gelt Dekker. Parlementariër Eunice Eisden (MAN) noemt de uitlatingen van Dekker ''bijzonder denigrerend''. Veel politieke partijen willen dat de Nederlandse ondernemer zelfs tot 'persona non grata' op het eiland wordt verklaard.