Veel Israëlische militairen gedood in Libanon

Redactie
OorlogBij de aanvallen van Israël op Libanees grondgebied zijn zaterdag 24 Israëlische militairen omgekomen. Vijf van de omgekomen militairen zaten in een boven Libanon neergeschoten helikopter.

Formeel gelden ze nog als vermist omdat de stoffelijk resten nog niet konden worden geborgen. Het Israëlische leger meldde dit zondag. Het sprak van 85 gewonden.

Zaterdag was daarmee voor de Israëlische strijdkrachten de dodelijkste dag van aanvallen op het buurland sinds die een maand geleden begonnen. Het was tevens de eerste dag van een uitgebreider offensief zoals ze hadden aangekondigd.

Staakt-het-vuren
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties verlangde vrijdagavond dat de Israëli's en de sjiitische militie die zich in Zuid-Libanon fel tegen de aanvallen verzet, de beweging Hezbollah, de vijandelijkheden onmiddellijk staakten. Israël wil daarmee wachten tot kabinetsberaad op zondag. Volgens VN-chef Kofi Annan gaat het staakt-het-vuren maandagochtend in.

Door bombardementen op en beschietingen van Libanon zijn zaterdagnacht tal van mensen gewond geraakt. Vlak ten oosten Tyrus bombardeerden de Israëli's een huis waar een moeder met haar drie kinderen en een Srilankaanse hulp in de huishouding werden gedood.

Zes mensen raakten gewond toen de Israëlische luchtmacht opnieuw bruggen in het noorden van Libanon verwoestte. Daarbij zijn in Halba talrijke huizen verwoest en burgers gewond geraakt.