'Fietshelm dragen voorkomt veel letsel'

Athlon_2o0o
Icoon Binnenlands Uit onderzoek van Consument en Veiligheid blijkt dat elk jaar 15.000 fietsers met hoofdletsel op de spoedeisende hulp behandeld worden. De organisatie wil daarom dat fietshelmen gebruikt gaan worden. In totaal laten 67.000 fietsers zich met enige vorm van letsel behandelen op de spoedeisende hulp.

"Van deze slachtoffers hebben 3500 mensen ernstig hoofdletsel opgelopen, zoals een hersenschudding of hersenletsel. Vooral kinderen in de leeftijd van vijf tot tien jaar en jongeren in de leeftijd van 15 tot 20 jaar lopen veel hoofdletsels op, respectievelijk bij 26 procent (1600) en 27 procent (1800) van de fietsongevallen", aldus een woordvoerder. De organisatie vindt dat 'de beleving' mensen ervan weerhoudt om een fietshelm te dragen. "De mensen die geen helm dragen zijn de grootste barrière voor mensen die het wel willen. Het wordt in Nederland gezien als iets belachelijks om met een helm op rond te fietsen. In andere landen is de fiets een sportattribuut waarbij je voorzorgsmaatregelen neemt", gaat de woordvoerder verder.

Consument en Veiligheid raadt ouders van jonge kinderen aan om hen een helm te laten dragen. "Juist bij jonge kinderen komt letsel vaak voor, zij zijn kwetsbaar en moeten nog leren fietsen. Voordeel van kinderen is dat ze nog niet bevattelijk zijn voor de, vaak negatieve, mening van anderen over het dragen van een fietshelm".

Met 40.000 ongevallen staat een val van de fiets op de eerste plaats van fietsongevallen. 7500 fietsers botsen met een personenauto. 4800 fietsers worden behandeld, omdat ze bekneld waren geraakt tussen een fietswiel of de spaken.



C&V raadt iedereen aan fietshelmen te dragen