Omzet detailhandel gestegen in juni

Redactie
Icoon EconomieDe omzet van de Nederlandse detailhandel (zeg maar: de winkelbedrijven) is in juni met 6,6 procent toegenomen in vergelijking met dezelfde maand in 2005. Dit heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekendgemaakt.

De voedingssector boekte de grootste groei: bijna 7 procent. Hier deden de supermarkten het vooral goed. In de non-foodbranche bedroeg de stijging ruim 6 procent. Ook elektronicawinkels en meubelzaken deden net als voorgaande maanden goede zaken. In mei groeide de omzet al 12,4 procent. In april nam de omzet volgens gecorrigeerde cijfers met 4,8 procent toe.

Uit gegevens van het CBS bleek al dat de Nederlandse economie heeft geprofiteerd van de kooplust van de bevolking. De economische groei bedroeg in het afgelopen kwartaal 2,4 procent in vergelijking met een jaar eerder, mede doordat de binnenlandse bestedingen aantrokken. Dit cijfer is wél op jaarbasis, dus het is níet zo dat de economie met 2,4% in een maand gegroeid is. De export bleef echter de belangrijkste pijler onder de groei.

Het CBS meldde vrijdag ook dat het producentenvertrouwen in juli is uitgekomen op een stand van 8,9. Dat is een neerwaartse bijstelling van de 9,2 die eind juli was gemeld. Het vertrouwen van de ondernemers in de industrie bevindt zich desondanks op het hoogste niveau sinds begin 1985, toen het CBS begon met het meten van het producentenvertrouwen.