Arbiter laat speler met rood terugkeren

Athlon_2o0o
Rode kaart De Belgische scheidsrechter Vincent de Bie gaf in een wedstrijd tussen amateurclubs een verkeerde speler de rode kaart. Daarna besloot hij de rode kaart weer in te trekken, waardoor de speler weer terugkeerde in het veld.

De wedstrijd ging tussen amateurclubs Temse en Dilbeek. Een kwartier voor tijd schoot Ben R'Haiem van Temse op het doel, maar werd de bal door de speler Van Laere van Dilbeek met de hand gestopt. De scheidsrechter zag het incident niet, maar de grensrechter was wel alert. Door een communicatiefout tussen scheidsrechter en grensrechter, stuurde de arbiter Ben R'Haiem van het veld, in plaats van handsmaker Van Laere.

Na hevige discussie besloot de scheidsrechter plotseling de rode kaart weer in te trekken en R'Haiem mocht het veld weer op. De arbiter trok daarnaast ook geen rode kaart voor het andere team. Wel kreeg Temse een (verdiende) strafschop. Hoewel Temse deze scoorde, was het niet genoeg voor de overwinning: de eindstand was 2-1 voor Dilbeek.

"Ik viel van de ene verbazing in de andere", zegt R'Haiem. "Plots mocht ik weer het veld op van de ref". Sportief directeur van Dilbeek, Peter Respilieux, is niet te spreken over de actie van de scheidsrechter. "Hoe hij reageerde was vreemd. Ik denk niet dat het toegelaten is om een speler die rood gekregen heeft terug te halen". Het verloren team Temse heeft een klacht ingediend over de slechte arbitrage. "Ik hoop voor ons dat er niets meer verandert aan de uitslag. Wij zijn toch niet verantwoordelijk voor de blunders van een ref, hè", aldus Respilieux.

In België ligt momenteel de arbitrage nogal onder vuur nadat op de eerste competitiespeeldag van de hoogste klasse de scheidsrechter bij Lokeren-Standard Luik zowel in de eerste als de tweede helft de bezoekers liet aftrappen, en afgelopen weekend in Anderlecht-Germinal Beerschot de ref eerst begin de tweede helft tot de conclusie kwam zijn kaarten vergeten te zijn en desgevallend tot een lening bij de 4de man over te moeten gaan, en later in de wedstrijd Anderlecht een penalty toekende voor een schwalbe buiten het strafschopgebied.

Met dank aan borisz voor de submit.