Files door groot onderhoud vallen mee

Jeroen (steenz)
Icoon File Het groot onderhoud op de rijkswegen heeft in de eerste zes maanden van dit jaar voor minder files gezorgd dan vooraf was gevreesd. Dat meldt het ministerie van Verkeer en Waterstaat woensdag. Ondanks het grote aantal wegwerkzaamheden is het aantal files en de lengte daarvan niet toegenomen ten opzichte van vorig jaar.

Het ministerie had met de Tweede Kamer afgesproken dat niet meer dan tien procent van de files veroorzaakt mochten worden door de werkzaamheden. Uit de cijfers blijkt nu dat de werkzaamheden de oorzaak waren van slechts zes procent van de files, dus dat deze doelstelling ruimschoots gehaald is.

Volgens het ministerie hebben een aantal genomen maatregelen de filedruk verlicht. Zo werd er nauw samengewerkt met het bedrijfsleven en met gemeentes, en werden er speciale OV-passen verkocht.

Over de files rondom Amsterdam die zijn ontstaan door werkzaamheden aan de A4 en de A10, is overigens nog niets bekend. Het ministerie verwacht echter dat de situatie daar ook wel meevalt.