'EU-lidstaten lekken EU-gegevens'

Athlon_2o0o
Icoon Europa Lidstaten van de Europese Unie lekken belangrijke documenten over buitenlandse politiek naar landen buiten de EU, waaronder Israël. Dat zegt de Erikki Tuomioja, minister van Buitenlandse Zaken van Finland. Tuomioja stelt dat de EU minder goed als één gesloten blok voor de wereldpolitiek kan optreden door het lekken van gegevens. Finland is de huidige voorzitter van de EU.

"Het is al geruime tijd bekend dat alle EU-documenten die gaan over het Midden-Oosten binnen een uur nadat ze zijn verspreid onder de lidstaten ook in Tel Aviv bekend zijn, en waarschijnlijk ook in Washington en Moskou", schrijft hij in de Finse krant Hufvudstadsbladet. Hij vindt dat het lekken de lidstaten aanmoedigt om buiten de EU om besluiten te nemen. "Dit is problematisch voor de Unie als geheel, maar helemaal schadelijk voor de kleinere lidstaten", gaat hij verder.

Tuomioja is ook niet te spreken over ministers die hun nationale belangen voor laten gaan, of die indruk wekken in de media. "Het zou van grote betekenis zijn voor de moraal, geloofwaardigheid en efficiëntie van de EU als ministers naar EU-bijeenkomsten zouden komen met het gevoel gemeenschappelijke doelen na te streven en niet alleen met het oogmerk winsten te boeken voor het thuisfront", aldus de Fin. Hij vindt dat de media de meningsverschillen tussen de lidstaten overdrijven. Zo heerst er volgens hem overeenstemming binnen de EU over het geweld in het Midden-Oosten, maar laten de media dit heel anders zien.