Losgeraakte trap eigendom gemeente Utrecht

Redactie
Icoon Binnenlands De trap aan de Oude Gracht in Utrecht die zondagavond van de muur losbrak terwijl er mensen op en onder stonden, is eigendom van de gemeente. Dat heeft een woordvoerder dinsdagmiddag gezegd. Door het neerstorten van de trap van staal en hout raakten tientallen mensen gewond.

In het grachtengebied in de binnenstad van Utrecht bevinden zich in totaal tientallen trappen, mogelijk zelfs een kleine tweehonderd, aldus de woordvoerder. Het gaat om stenen en houten bouwsels en een combinatie van die materialen. De meeste zijn in de kade ingebouwd. De trap bij de Stadhuisburg is een uitzondering in zijn soort, vooral de verankering verschilt sterk van die van de overige trappen. "De constructie van de ophanging in de muur is niet typerend voor de meeste trappen".

Vrijwel alle trappen zijn eigendom van de gemeente, waarschijnlijk op een na, aldus de woordvoerder. Zij krijgen twee keer per jaar een schoonmaakbeurt om te voorkomen dat ze glibberig worden. Daarbij heeft ook iedere keer een visuele inspectie plaats.

De gemeente Utrecht ziet in het ongeval van zondagavond geen aanleiding om komende evenementen op en rond de grachten te schrappen. Ook behoeven de regels geen aanpassing, al is de gemeente wel wakker geschud om nog alerter te zijn. De stad biedt jaarlijks onderdak aan ongeveer zevenhonderd evenementen, grote en kleine. Bij de vergunning voor grote is er altijd een draaiboek, bij de kleinere staan de afspraken met de gemeente, politie en brandweer en andere partners (zoals beveiligers) in de vergunning.

De gemeente is nog bezig met het formuleren van de opdracht voor het externe onderzoek naar het ongeval. De woordvoerder zei dat zij daar dinsdag of woensdag mee klaar zal zijn. Dan valt ook het besluit wie het onderzoek doet.