Thalys maakt testrit door tunnel Groene Hart

Redactie
Icoon Vervoer Automobilisten die maandag over de A4 vanaf Schiphol richting Den Haag rijden, moeten niet vreemd opkijken als ze ter hoogte van het Ringvaartaquaduct worden ingehaald door een Thalys. Rijkswaterstaat zet deze snelle trein voor het eerst in voor een testrit in de HSL-tunnel onder het Groene Hart.

Iedere werkdag rijdt de Thalys een keer heen en weer door de tunnel. Tijdens de tests moet blijken of het systeem voor stilstanddetectie werkt. Dit systeem geeft als het goed is een alarmsignaal als de trein stil komt te staan in de tunnel. Erg snel rijden de rode treinen vooralsnog niet op het deel van het tracé van HSL-Zuid tussen Hoofddorp en Benthuizen (bij Zoetermeer). Tijdens de testweek geldt 120 kilometer per uur als maximum.

Pas op 1 juli volgend jaar treedt de dienstregeling in werking op het nieuwe spoortraject tussen Hoofddorp en Rotterdam. Het eerste halfjaar rijden er dan gehuurde treinen met maximaal 160 kilometer per uur. In 2008 komen snellere treinen beschikbaar en kunnen treinen op het hele spoortracé tussen Amsterdam en Parijs 300 kilometer per uur rijden.



Thalys rijdt over de HSL-Zuid