Jongeren vrijen te snel onveilig

Sander (Xender)
Icoon BinnenlandsRuim de helft van de jongeren met een relatie vrijt binnen drie maanden zonder condoom. Daardoor neemt de kans op seksueel overdraagbare aandoeningen toe, zegt de Rutgers Nisso Groep. Die heeft in opdracht van Soa Aids Nederland een onderzoek gedaan onder jongeren tussen 18 en 24 jaar. Bijna driekwart van hen laat zich niet eerst testen op seksueel overdraagbare aandoeningen voordat wordt gestopt met condooms.

Volgens de Rutgers Nisso Groep heeft dat te maken met het grote vertrouwen dat de partners in elkaar hebben. Bovendien vinden veel jongeren seks met een condoom minder lekker en ze vinden het gebruik een hinderlijke onderbreking.

Soa Aids Nederland zegt dat jongeren zeker drie maanden met condoom moeten vrijen en zich dan moeten laten testen. Een eventuele hiv-besmetting kan pas na drie maanden worden aangetoond. De organisatie hoopt met een voorlichtingscampagne duidelijk te maken dat een test de enige mogelijkheid is om er achter te komen of een van de partners een soa heeft.

Met dank aan Rianne84 voor de submit.