Weer Hezbollah-raketten op IsraŽl

Rob (R@b)
OorlogDe Hezbollah heeft vandaag zo'n twaalf raketten afgevuurd op IsraŽl. Ze kwamen allen terecht in het noorden van de Joodse staat; er vielen geen slachtoffers. De afgelopen drie weken heeft de militante beweging van sjiitische moslims circa 1.600 projectielen op IsraŽl afgevuurd. Daarbij kwamen 18 burgers om en vielen honderden gewonden.

IsraŽl voerde vannacht een actie uit met commando's. Zij landden diep in het oosten van Libanon nabij Baalbek, een bolwerk van Hezbollah. De commando's zouden daar vijf Hezbollahstrijders gevangen hebben genomen. Bij de actie zouden zeker negentien burgers en enkele IsraŽlische militairen zijn omgekomen.

EU
De Europese Unie gaf gisteren een verklaring uit waarin wordt opgeroepen de strijd te staken, met als einddoel een langdurig bestand. Een aantal lidstaten wilde een eis indienen voor een onmiddellijk staakt-het-vuren en een zeer stevige reprimande aan het adres van IsraŽl, maar daarover kon geen overeenstemming worden bereikt.

Onder meer Groot-BrittanniŽ, Duitsland en Nederland ging zo'n eis te ver. Minister Ben Bot van Buitenlandse Zaken noemde dat de ''realistische'' landen, omdat volgens hem IsraŽl toch niet op die eis zou zijn ingegaan. ''We willen dat IsraŽl onmiddellijk stopt, maar vergeet niet dat Hezbollah en Hamas zijn begonnen. IsraŽl heeft daarna hier en daar te sterk gereageerd'', aldus Bot.