Nederlanders vrezen aanslagen door Uruzgan

Jeroen (steenz)
Icoon Enquête Een meerderheid (56 procent) van de Nederlanders denkt dat de kans op aanslagen in ons land groter wordt door onze aanwezigheid in Afghanistan. Dat blijkt uit een onderzoek onder 1605 mensen dat onderzoeksbureau Tangram uitvoerde in opdracht van het AD. Iets meer dan een kwart van de Nederlanders gelooft in een goede afloop van de missie in Uruzgan.

Hoewel de uitslag van de enquête vandaag pas is gepubliceerd, werden de mensen al ondervraagd voor het offensief in de Baluchi-pas twee weken geleden. Daarbij werden in tien dagen tijd achttien opstandelingen gedood door Nederlandse militairen.

Volgens het Nationaal Coördinatiecentrum Terrorisme is de aanname dat de kans op aanslagen vergroot is door de Uruzgan-missie niet vergezocht. Veel plegers van aanslagen noemen namelijk de betrokkenheid van een land bij de strijd tegen het terrorisme als belangrijk motief.

Hoewel maar weinig mensen geloven in een goede afloop in Uruzgan, steunt wel iets minder dan de helft van de bevolking de missie. Volgens bijna 70 procent van de ondervraagden moet Nederland zich terugtrekken als er niets komt van de wederopbouw van de regio. Het vallen van dodelijke slachtoffers aan Nederlandse zijde is volgens de meerderheid juist geen reden voor een terugtrekking.