Spanje wil af van Franco-verering

Rob (R@b)
BuitenlandsDe Spaanse regering van de socialistische premier José Luis Rodríguez Zapatero wil alle eerbetonen aan oud-dictator Franco weg hebben. Zijn regering heeft daartoe een wetsvoorstel ingediend. Aan dat voorstel is enkele jaren gewerkt.

Wanneer het wetsvoorstel door het parlement wordt goedgekeurd, moeten de lokale overheden alle verwijzingen naar Franco of zijn naasten uitbannen. Gedacht moet worden aan straatnamen, pleinen, standbeelden van Franco en andere leden van zijn regime, alsmede herdenkingen van gevallen strijders die indertijd met Franco tegen de democratisch gekozen socialistische regering streden.

Overigens zijn ook in veel rooms-katholieke kerken eerbetonen aan Franco te zien. In het wetsvoorstel staat dat ook de kerken de symbolen moeten verwijderen.

De nationalist 'Generalísimo' Francisco Franco kwam in 1936 in opstand tegen de toenmalige Spaanse (republikeinse) regering. Wat volgde was een bloedige burgeroorlog, die tussen 1936 en 1939 aan 600.000 mensen het leven kostte. De Nationalisten van Franco, die steun kregen van de nazi's van Hitler, wonnen de strijd tegen de regeringstroepen, die werden gesteund door socialistische strijders uit heel Europa. Franco vestigde tot zijn dood in 1975 een dictatoriaal bewind in Spanje.



De beroemde 'Guernica' van Picasso. Verwijst naar het nazi-luchtbombardement in 1937 op het gelijknamige Baskische stadje