Nicotine stimuleert groei van kanker

Tom (Snarf)
Icoon WetenschapNicotine, een van de onderdelen van tabak, speelt een rol in de groei van kanker. Tot nu toe was alleen bekend dat de stof een rol speelde in het groeien van longtumoren, maar hoe de stof precies werk doet, is pas recentelijk ontdekt. Het onderzoek kan meehelpen in de zoektocht naar antikankermedicijnen. "We zijn ervan overtuigd dat de gevonden stoffen een doel kunnen zijn in kankertherapie", aldus Srikumar Chellappan, de onderzoeksleider. Het onderzoek werd uitgevoerd aan de Universiteit van Zuid-Florida in Tampa.

In tegenstelling tot het veroorzaken van kanker (de stof nicotine is van zichzelf niet kankerverwekkend) maakt nicotine bestaande tumoren agressiever, aldus Chellappan. Eerdere studies lieten zien dat vrouwen die roken een grotere kans hebben op uitzaaiingen in longweefsel dan vrouwen die niet roken. Het blokkeren van receptoren in tumorweefsel heeft een remmende werking op de groei.

Tijdens het onderzoek werden longtumorcellen blootgesteld aan hoeveelheden nicotine die overeen komen met het roken van een pakje sigaretten per dag. De tumorcellen waren geneigd sneller te groeien dan cellen die niet aan nicotine werden blootgesteld. Biochemici ontdekten dat de groei van de cellen werd veroorzaakt door nicotine, dat de stof Raf-1 laat binden aan Rb, een molecuul dat normaal tumorgroei remt. Gebonden aan Raf-1 kan Rb zijn tumoronderdrukkende werking niet doen, waardoor tumorgroei de overhand krijgt.

Er zijn wellicht nog andere stoffen die Raf-1 aan Rb laten binden, en die zo ook een snellere tumorgroei tot gevolg hebben. "Een van de doelen van ons onderzoek is om stoffen te vinden die de binding tussen Raf-1 en Rb voorkomen", aldus Chellappan, "en die dus een tumorremmende werking hebben", zo vervolgde hij.

Met dank aan Zarc.oh voor de submit.