Tour de France: Uitslag 17e Etappe

Icoon Tour de FranceFloyd Landis heeft de laatste zware bergetappe uit deze Tour op zijn naam geschreven. De Amerikaan die gisteren nog in elkaar stortte was vandaag oppermachtig en kwam als eerste over de meet na een Merckxiaanse solovlucht.

In de 200,5 km lange rit richting Morzine dienden vijf bergen te worden beklommen, de laatste col van de dag was de legendarische Col de Joux-Plane, één van de buitencategorie en misschien wel de zwaarste uit deze Tour de France.

Uitgerekend Floyd Landis die gisteren nog als een dode mus rondfladderde op de klim naar La Toussiere zette de Tour weer op stelten, met een inspanning vanaf de eerste berg van de dag, de Col des Saisies. In zijn eentje reed Landis naar een kopgroep van elf renners. Een zelfmoordpoging van Landis of een laatste wanhoopspoging om de gele trui alsnog te bemachtigen?

Landis sleurde kilometers aan een stuk aan de kop en goot de ene drinkbus na de andere over zijn hoofd. Al zijn medevluchters, behalve Sinkewitz een ploegmaat van concurrent Klöden, gingen overboord. In de groep van de favorieten moest alle werk gebeuren door de ploeg van gele trui Pereiro. De andere favorieten keken de kat uit de boom en de voorsprong van de Amerikaan steeg al snel tot boven de acht minuten.

Op de Joux-Plane rekende Landis ook met zijn laatste wieltjeszuiger, Sinkewitz, af.

Achter hem, op respectabele afstand, spatte het favorietengroepje uit elkaar. Carlos Sastre zocht zijn eigen weg en kwam als tweede door op de top, voor Christophe Moreau, Damiano Cunego, en de groep-Pereiro waar andere favorieten als Menchov, Klöden en Evans het lastig hadden.

De ritzege kon Landis niet meer ontsnappen: de Amerikaan hield stand en reed na een Merckxiaanse prestatie als grote overwinnaar over de streep. Pereiro kon nog net zijn gele trui behouden maar Sastre en vooral Landis komen schrikwekkend dichterbij.

Rituitslag:
1 Floyd Landis (USA) Phonak 5.23.36 (37.175 km/h)
2 Carlos Sastre (Spa) Team CSC 5.42
3 Christophe Moreau (Fra) AG2R-Prevoyance 5.58
4 Damiano Cunego (Ita) Lampre-Fondital 6.40
5 Michael Boogerd (Ned) Rabobank 7.08
7 Oscar Pereiro (Spa) Caisse d'Epargne-Illes Balears 7.08

Klassement:
1 Oscar Pereiro (Spa) Caisse d'Epargne-Illes Balears 80.08.49
2 Carlos Sastre (Spa) Team CSC 0.12
3 Floyd Landis (USA) Phonak 0.30
4 Andreas Klöden (Ger) T-Mobile 2.29
5 Cadel Evans (Aus) Davitamon-Lotto 3.08
12 Michael Boogerd (Ned) Rabobank 13.52



Landis kapot
Landis deelt aan de tegenstand een mokerslag uit



Meer nieuws over de Tour de France lees je op de speciale Toursite van FOK!