PvdA'er Marcouch steunt anti-Israël protest

Rob (R@b)
Ahmed MarcouchDe voorzitter van het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart, de PvdA'er Ahmed Marcouch (de eerste Marokkaanse en islamitische stadsdeelvoorzitter uit de geschiedenis) heeft zijn naam verbonden aan de demonstratie van het Nederlands Palestina Komitee tegen het militaire optreden van Israël. Opvallend is dat hij op het pamflet uitdrukkelijk vermeld staat als PvdA'er. Het epistel legt de schuld van de oorlog bij alleen Israël en de berichtgeving in de media wordt ''eenzijdig'' genoemd.

Marchouch kan geen antwoord geven op de vraag of hij namens zijn partij de demonstratie tegen Israël steunt. Bert Koenders, buitenlandspecialist van de PvdA in de Tweede Kamer, stelt dat de partij ''nóóit'' aan dit soort acties deelneemt: ''We treden wel eens op als sprekers.'' De partijafdeling van de PvdA in De Baarsjes heeft echter juist zelf de publiciteit gezocht met het pamflet over de demonstratie, die zaterdag plaatsvindt op het Beursplein.

De demonstratie tegen het militaire optreden van Israël kan gemakkelijk uitmonden in een anti-Israël-actie. Toch vindt Marchouch het belangrijk dat het protest wordt gehouden: ''De onrust in het Midden-Oosten slaat gemakkelijk over naar Europa. Ik vind het daarom belangrijk dat Amsterdammers stoom kunnen afblazen. Laat de mensen hun boosheid maar uiten.''


Zie hier het hele Pamflet van de demonstratie.